Make the world wild again… Mijn goede doel

Laatst keek ik op netflix naar een documentaire over het klimaat. Telkens weer wordt ik erdoor geraakt, heb ik het gevoel in actie te moeten schieten.
Je herkent het vast: wat moet ik kleine garnaal doen om de klimaatverandering tegen te gaan?

 

Gelukkig gaf de reportagemaker al heel wat tips mee.

Eigenlijk was het de zin ‘make the world wild again’ die me vooral inspireerde. We hebben meer diversiteit nodig in de fauna en flora om voor een beter evenwicht te zorgen en de aarde opnieuw te herstellen.

Nu beheer ik wel wat groene oppervlakte.

‘Ah groen, goed bezig’ alleen besefte ik toen: groen is maar 1 kleur

We hebben echt een variëteit aan kleur nodig om nog meer variëteit aan te trekken.

 

Ik vond dat ik goed bezig was door bepaalde ruimtes niet aan te pakken maar eigenlijk ga ik beter verder dan dat. Planten we beter een grote variëteit aan bloemen en bomen, waar enkel netels en gras staan.

Daarmee is ons goede doel voor 2022 bepaald: Verwilder de tuin op een ecologische manier.

Hoe doen we dat?

 

In 2020 werd een nieuwe gemengde inheemse haag gepland aan de voorzijde van het domein, deze groeit goed. En zal komende lente ook al weer wat groter zijn en wat beestjes kunnen  huisvesten.

 

In 2021 staken we enkele honderden bloembollen in de voortuin in de grond. Grote bloemen en ertussen kon al het mooie kleurrijke kruid blijven staan tijdens ‘maai mei niet’ en april niet en juni niet 😉

In 2022 ontluiken er vele bloemen op een bloemenweide. Deze bloemenweide bevat verschillende mengsels. De schoonheid van een verwilderde en gediversifieerde tuin, zal komend voorjaar zichtbaar worden.

Onze gasten genieten niet enkel van de kleurenpracht en het heerlijke gezoem van bijtjes, maar er staat ook eetbare bloemen bij die ze kunnen gebruiken in bijvoorbeeld salades.

De toekomst

De voorbije jaren sneuvelde er af en toe eens een oude boom op het domein. Deze wensen we graag te vervangen, maar Lieven, van Jardin e-colorée, raadde me aan om masterplan uit te werken. Denk nog een heel aantal oude bomen weg, zodat je je tuin van de toekomst zelf kan creëren. Deze zullen in het najaar gepland worden. Zo zorgen we ervoor dat de eekhoorntjes en vogels blijven voeding vinden.

We houden je op de hoogte van verder plannen.

We hebben altijd voor een stukje wilde tuin willen zorgen, zodat je wat op ‘ontdekkingsreis’ kan gaan op het domein. Alleen krijgt dat nu een nieuwe invulling, het wordt hopelijk binnenkort een heuse safari.

To be continued.

 

PS: De titelzin opzoeken op google gaf me nog deze inspirerende TED-talk: https://www.ted.com/talks/kristine_tompkins_let_s_make_the_world_wild_again

En vooral haar laatste zin raakt me enorm, maar dat is voer voor een andere post 😉